Wednesday, November 20, 2013

Jäljed lumel.


1. detsembril tekivad lumele tavaliselt väikesed jalajäljed. Eriti tihti võib neid leida aknalaualt. See on alati nii olnud ja peaks ka alatiseks nii jääma, hoolimata rasketest ja kurbadest aegadest. Isegi sõjatingimustes leidsid päkapikud tee lasteni, seetõttu tekitab viha mõne ema halamine, et raha ei ole ja päkapikud ei tule sellepärast. 
Delfi avaldas eelmiste jõulude paiku loo, kuidas laps päev-päevalt paremini käitub, nähes-kuuldes lasteaias, mida teised lapsed saanud olid päkapikkudelt, kuid temal ei tulnud ikkagi päkapikud kordagi ja ema ainult nähvas kodus, et neil ei ole raha, kui laps selle kohta uurida üritas. 
Perekooliski oli lugeda eelmiste jõulude aegu, kuidas mõnel käib päkapikk korra nädalas ja kuidas mõni tigedalt lapsele maailma valgustas hoopiski, et päkapikkude teema lõppeks. Kurjaks, oi kui kurjaks see teeb! Muinasjutud peavad elama, hea peab võitma kurja ja ühelgi emal ei ole õigust oma saamatuses lapse jõule rikkuda. Asi pole ostetud kommis, vaid tähelepanus ja hoolimise näitamises. Sharing is caring!
Praegu on täpselt nädal aega esimeste päkapikkudeni. Kui iga päev praegu üks asi valmis teha, siis on päkapikud rõõmsad ja saab ema jõulupeole keskenduda detsembris.
Tänane projekt on võtmehoidja või lihtsalt jopeluku külge riputatav mänguasi.

Selleks on vaja: natuke lõnga, heegelnõela, sukanõela, tühja kinder surprise muna (selle saab asendada ka vati, vatiini, riidetüki või muu käepärase materjaliga) ja kel on, siis võtmehoidja rõngast (võib ka olemata olla).
Töö käik on lihtne kõigile, kes natukegi heegeldamisega kokku puutunud on. Kõigepealt tee 5 ahelsilmust, ühenda ringiks. Siis tee veel kaks silmust ringist väljapoole, see saab olema ühtlasi esimene sammas ja hakka sinna ringi veel sambaid tegema. Kokku on vaja teha 10 sammast, siis ühenda see ring ning jälle kaks ahelsilmust, et uut ringi alustada. Uues ringis tee igasse auku kaks sammast. Kui see ring tehtud, siis kontrolli oma kinder surprise munaga, kas on veel ringi laiemaks vaja teha või on parasjagu. Kui on parasjagu lai juba, siis tee järgmisel ringil igasse auku üks sammas, et hakkaks toruks kasvama mänguasi.  Tee nii mitu ringi, kui su üllatusmuna kõrgus on. Kui kõrgust on parasjagu heegeldatud, siis jäta see plastmassmuna sisse ja hakka kokku võtma oma heegeldust. Kõige lihtsam on seda teha kinnissilmuseid üle ühe augu tehes. Spiraalselt sedasi minnes jõuadki oma heegeldatud muna valmis. Kõrvade jaoks tee vastavatele kohtadele 5 ahelsilmusest poolring. Nina ja silmade tegemiseks tee jällegi 5 ahelsilmust, kinnita need ringiks ning seejärel tee üks ahelsilmus ringist välja ning tee ringi sisse 10 kinnissilmust. See on piisav, kinnita ring ja õmble mänguasja külge see rõngas. Enne mänguasja külge õmblemist tee ka silmatäpid ja ninaaugud. Selleks on lihtsalt lõng läbi tõmmatud silmast ja ninast, ning teisele poole sõlme seotud, et lahti ei tuleks. Lõpuks peida lõngajupid, nõeludes need heegeldise sisse. Ühe lõngajupi külge kinnita ka võtmehoidja rõngas. 














Lisaks Angry Birdsidele, keda on laias värvivalikus, saab teha ka näiteks Hello Kitty või kes iganes parasjagu lapsele meeldib. Tööd ei pretendeeri anatoomilisele korrektsusele, kuid uskuge mind - lastele meeldivad. Üks pubekas siin nõudis selle rohelise põrssa juba endale, kui avastas mind seda tegemas.
Ilusat jõuluootust ja nobedaid näppe! Igal lapsel on õigus imelistele jõuludele ja lapsepõlvele.

No comments:

Post a Comment